Söz konusu seramik olunca, Japonya’nın göz kamaştıran kültürel mirasını göz ardı etmek elbette mümkün değil. Farklı disiplinleri, tarzları ve teknikleri kendilerine has şekillerde birleştiren, eşine zor rastlanır yetenekte pek çok kadın sanatçı da bu mirasın nesilden nesile taşınmasında büyük pay sahibi.

Doğal formları tek tonlu renklerle birleştirenlerden, aklın sınırlarını zorlayan parçaların yaratıcılarına, karşınızda çağdaş Japon seramik sanatına ilgi duyanların takip etmesini önerdiğimiz 6 kadın sanatçı.

 

Hitomi Hosono

 

İlhamını genellikle bitkilerden alan Hitomi Hosono’nun zarif ve çok katmanlı çalışmaları, inanılmaz bir ustalıkla oyularak verilmiş detaylara sahip. Her an rüzgârla dans etmeye başlayacakmış gibi görünen incecik yaprakların böylesine gerçekçi olmasının altında da bu zarafet yatıyor. Hosono’nun dünyanın dört bir yanında sergiler açmış ve çalışmalarının da pek çok uluslar arası sergide gösterilmiş olmasına şaşırmamak gerek, değil mi?

Yoshimi Futamura

Paris’te yaşayan Yoshimi Futamura’nın da ilhamı doğadan geliyor. Eserlerinde özellikle ağaç kökleri, dalgalar ve rizomları kullanmayı tercih eden Futamura, “Black Hole” (Kara Delik) çalışmasında yuvarlak gövdenin etrafındaki ağaç kabuğu görünümünü, seramiğin dışına sürdüğü likit porselen katmanı sayesinde vermiş.

Kimiyo Mishima

Seramik dünyasının pop-art eserleri olarak düşünebileceğiniz Kimiyo Mishima eserleri, son derece eğlenceli ve renkli olmalarıyla ünlü. Mishima, Japonya’nın en önde gelen seramik sanatçılarından biri olarak biliniyor. Günümüzde çalışmaları dünya çapında gösterilen Mishima çalışmalarına ressam olarak başlamış. Serigrafi çalışmalarında seramiği tuval olarak kullanan sanatçı, gazete ve dergi gibi yazılı araçları seramiğin üzerine kopyalıyor. Tabii bu metinlerin pek çoğunun eseri inceleyenleri silkeleyip kendine getirmeyi amaçlayan politik mesajlar içerdiğini de söylemeliyiz. Seramik sanatına bakışımızı şekillendiren öncü sanatçılardan olan Mishima’yı mutlaka yakın takibe almanızı öneririz.

Machiko Ogawa

Machiko Ogawa 2014 yılında “Lunar Fragments” (Ay Parçaları) isimli sergisinde, sırsız porselen ve kristalize camı birleştirerek oluşturduğu heykellerinden oluşan nefes kesici seçkisini izleyicilerin beğenisine sundu. Sanatçının taş parçalarına ve madenlere olan düşkünlüğünü açıkça görebileceğiniz bu eserler, aynı zamanda elinizdeki malzemeleri doğru kullandığınızda çarpıcı ve modern eserler yaratabileceğinizin de göstergesi. Ogawa bugüne dek Japon Seramik Derneği Ödülü alan altı kadın sanatçıdan biri. Bunun yanı sıra dünyanın en saygın okullarından biri olan Tokyo Ulusal Güzel Sanatlar ve Müzik Üniversitesinin seramik bölümüne kabul edilen ilk kadın olarak Machiko Ogawa, kadın seramik sanatçıları adına önemli bir başarıya imza atmış.

Tomoko Konno

Tomoko Konno’nun başka bir dünyadan gelmiş ve aniden size saldıracakmış gibi duran bu detaylı eserlerinin gerçekçiliğinin sırrı aslında nerikomi ismiyle bilinen, görece yeni diyebileceğimiz bir teknik. Seramiğin katmanlar hâlinde üst üste eklenmesi, ürün tamamlandığında  bir tabloya bakıyormuşsunuz izlenimi yaratıyor. Antik bir çömlekçi kasabası olan Tokoname’de yaşayan Tomoko zaman zaman da Bali’yi ziyaret ediyor. Belki de birbirinden böylesine ayrı iki kültür arasından gidip geliyor olmasından; eserlerinde rüyaları çağrıştıran, sihirli bir yan var.

Sawako Kobayashi

Sawako Kobayashi’nin “Peacock Princess” (Tavus Kuşu Prenses) adını verdiği bu olağanüstü çalışma da yukarıda bahsettiğimiz, renkli çamurlardan katmanları içeren çağdaş nerikomi tekniğiyle yaratılmış. Artık Chisagaki şehrinde, Kanagawa’da yaşan Kobayashi Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesinde seramik öğrenimi görmüş ve bu alanda doktorası var. Sanatçının eserlerinin ortak noktası, gerçekle hayalin birbirine karıştığı bir dünyadan yeryüzüne düşmüş gibi görünmeleri.

Listede en hayalperestinden gerçekçisine, hemen herkesin kendisine yakın bulabileceği bir sanatçı bulunmasına özen gösterdik. Siz bu sanatçılardan hangisine kendinizi daha yakın hissediyorsunuz? 

Kaynak : Japan Objects

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz