Agateware 17. yy’ın sonlarında popülerleşen seramik tekniğidir. Agateware ismini agat yani akik taşından almaktadır. Doğal çizgilerinin güzelliği nedeniyle insanlara ilham kaynağı olan akik taşı bu tekniğin doğmasına sebep olmuştur.
Agateware Tarihi
Farklı renk çamurların üst üst eklenmesi ve yoğurulması ile elde edilen geçişli görüntü ile agat taşı görüntüsü elde etme yöntemidir. Türkçe’de çoğunlukla mermer efekti olarak da anılmaktadır. Bu teknik Sanayi Devrimi’ndeki hızlı üretim nedeni ile İngiliz tekniği olarak bilinse de geçmiş eserlere baktığımızda Çin ve Japon seramiklerinde bu tekniğin çok daha uzun zaman önce kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Çin’de 7.yy’da bu tekniğe benzer bir teknik ile seramik ürünler üretilmiştir. Daha sonra ticaret yolları ile Çin’den Avrupa’ya taşınmıştır.
17.yy’da İngiliz seramik sanatçısı Josiah Wedgwood tarafından agateware tekniği ile yapılan seramikler popülerlik kazandı. İngiltere’den sonra Fransa’da ünlenen bu teknik son 3 yüzyılda üst sınıf arasında oldukça talep görse de üretim tekniğinin zorluğu nedeni ile halk arasında çok yaygınlaşmadı. Hatta sadece agateware seramikleri toplayan koleksiyoncular bile var.
Agateware İpuçları
Agateware yapımı karmaşık bir süreçtir. Seramik yapmaktan daha farklı bir çok yetenek ve bilgi birikimi de gerektirir. Çamurun hazırlanmasında ilk olarak dikkat edilmesi gereken şey renklerin birbiri ile uyumlu olmasıdır. Renklerin yanı sıra seçilen farklı çamurların genleşme ve küçülme oranlarının ve pişirim sıcaklıklarının da aynı olması beklenmektedir.
– Çamuru kalıp içine yerleştirmeye karar verdiyseniz, renkleri çok karıştırmamak adına yoğururken ve açarken dikkatli olmalısınız.
– Renk oranları dilendiği gibi ayarlanabilir ancak açık renklerin yoğunlukta olması olası renk karışmalarında dahi güzel bir etki yaratmak ve desenin belirginliğini arttırmak için önemlidir.
– Tornada çekilecek çamurların şeritler halinde kesilip üst üste koyularak yoğurmadan sıkıştırılması gerekmektedir.
– Tornada mermer etkisini koruyabilmek için torna yavaşça dönerken hızlıca çalışmanızı ve çamuru çok fazla yukarı doğru çekmemenizi tavsiye ederiz.
Agateware seramikler kendi desenleri ile oldukça dikkat çekmektedir. Bu nedenle ekstra bir boyama ya da renklendirmeye ihtiyaç duymamaktadırlar. Seramiklerinizin gıdaya uygun hale gelmesi için transparan sır kullanmanızı öneriyoruz.
Siz bu tekniği uygularken nelere dikkat ediyorsunuz?
Kaynak : Spruce Crafts