Candeğer Furtun’un altmış yıla yayılan üretimine odaklanan ilk resrospektif sergisi 16 Eylül’de Arter’de sanatseverler ile buluştu. Küratörlüğünü Selen Ansen’in yaptığı sergi, sanatçının altmış yıldır ürettiği seramik yapıtlarının özenli bir seçkisinden oluşuyor.
Sergi pazartesi hariç her gün Arter’de 11.00 – 18.00 arasında ziyaret edilebilir.
Sergi Rehberinden…
Candeğer Furtun retrospektifi sanatçının 1960’lardan günümüze uzanan üretimini kapsıyor. Sergi sanatçının seramiğe dair özgün yaklaşımlarını sunarken, yaşamsal, felsefi, tarihsel, toplumsal ve siyasi sorunsallarla ilişkilenen pratiğinin katmanlarına da ışık tutuyor.
Candeğer Furtun retrospektifi, sanatçının zengin form ve doku dünyasını yansıtan yapıtlarını araştırma ve üretim süreçlerine yakından tanıklık eden arşiv malzemeleriyle bir araya getiriyor. Retrospektif, sanatçının seramikten ve kendi üretiminden bahsederken sıklıkla referans verdiği kavramlardan biri olan “kabuk” kavramı etrafında kurgulandı. Bu kavram, Furtun’un sanatında olduğu gibi bu sergide de her şeyden önce bağlayıcı bir görev üstleniyor. Yapıtlarında biçimsel ve düşünsel bir önem atfettiği doğa ve beden sorunsallarına işaret eden “kabuk”, “doğayı izlerken bile, her kabukta, tohumda ve taşlarda insan figürleri gördüğünü” belirten sanatçının bu iki eksen arasında kurduğu ilişkileri ve oluşturduğu geçiş olanaklarını vurguluyor.
15. İstanbul Bienali (2017) dahil olmak üzere çeşitli sergilerde farklı düzenlemelerle yer verilen ikonik Bacaklar serisi, Furtun’un eserlerinin üretildikleri dönemin dinamikleriyle ilişki içerisinde olduklarını ispatlar. Suskunlar’ın barındırdığı topluluk fikri bacaklarla olgunlaşır, hacim kazanır. Bacaklar serisi, kamusal alanda sergilenen eril bir beden duruşunu ve tavrı bedenin geri kalanından koparıp, bir anlamda soyutlayıp, tek başına bir iktidar sembolüne dönüştürür ve evrenselleştirir. Ancak Furtun, eril gücü simgeleyen bacakları çoğaltırken bir yandan da erksizleştirir ve seramiğin kırılganlığıyla özdeşleştirir. Bu gövdesiz bacakların arkasına geçildiğinde ise, içlerinin boş oldukları, onların da sergide yer alan kollar, eller, sırtlar ve gövdeler gibi birer kabuk olduğu ortaya çıkar. Furtun’un yapıtlarının birer “kabuk” niteliği üstlenmeleri, dahası “kabuk” oluşlarının onları yaşama dahil ettiğinin farkındalığı, belki de asıl burada, yüzey/ derinlik ilişkisinde ve bu “iç boşlukta” oluşur. Oysa şeffaflığıyla bilinen cam gibi bir malzemenin aksine, seramik opaktır; başka bir deyişle içini dışarıdan bir gözün bakışına kolayca açmaz, sırrını kimse özenle deşmedikçe ele vermez.
Arter Çevrimiçi Turlar
Arter sınırlı katılım ile her Pazartesi çevrimiçi rehberli turlar düzenlemektedir. Çevrimiçi turlara katılmak için etkinlik tarihinden önce turlar@arter.org.tr adresine e-posta göndererek kayıt yaptırmak gerekmektedir.
Arter’in güncel programına www.arter.org.tr adresinden erişilebilir.