Mavi Yuva, 8x Ø 14cm, Farklı bünyelerdeki atık seramik parçaları ile asamblaj, 2017 Fotoğraf: Elif Aydoğdu Ağatekin

Elif Aydoğdu Ağatekin
Doğum: 1977, Ankara

Şu anda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Seramik ve Cam tasarımı Bölümü’nde doçent ve bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır.

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu olan sanatçı, eserlerini biçimlendirmede daha önce başka işlevleri olmuş; buluntu, yadigar, kırık, eski, satın alınmış ve çoğunlukla endüstri atıklarını kullanmaktadır. Elif Aydoğdu Ağatekin seramik ile ilişkisini şöyle anlatıyor :”Seramik benim konuşmayı en iyi bildiğim, en çok sevdiğim dil, benim anadilim

Bu dili uzun yıllardır kendimi, dertlerimi anlatmak, anlattıkça unutmak, unuttukça iyileşmek için kullanıyorum. Seramiklerimi biçimlendirmede daha önce başka işlevleri olmuş; buluntu, yadigar, kırık, eski, satın alınmış ve çoğunlukla endüstrinin atıklarını kullanmayı tercih ediyorum. Yargısal olarak değiştirilemez olan bu parçaları yeniden biçimlendirebilme olasılığı, ileri dönüşüme yönelik yeni arayışları beraberinde getiriyor ve bana da yepyeni yollar açıyor. Benim için heyecan verici deneyimleri içeren bu yol, her gün yeni kelimelerin anlamını öğrendiğim ve bitmesini hiç istemediğim bir yolculuk…”

Elif Aydoğdu Ağatekin Eserleri

Bu görsellerin her biri sayın Elif Aydoğdu Ağatekin’in izni ile yayınlanmaktadır.

Elif Aydoğdu Ağatekin Özgeçmiş


1977 yılında Ankara’da doğdu.
TED Ankara Koleji’nden 1995, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Anasanat dalında 2002 yılında yüksek lisans eğitimini Artistik Seramik Biçimlendirmede Doku başlıklı teziyle, 2012 yılında Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalı Sanatta Yeterlik Programını Seramik Sanatında Alternatif Bir İfade Aracı Olarak Atık Seramik Kullanımı başlıklı teziyle tamamladı.

Uzun yıllar seramik endüstrisinin önemli kuruluşlarında tasarımcı olarak çalıştı. 2007 yılından itibaren kariyerine akademisyen olarak devam etmeye karar verdi. Seramiklerini biçimlendirmede daha önce başka işlevleri olmuş; buluntu, yadigar, kırık, eski, satın alınmış ve çoğunlukla endüstri atıklarını kullandı. Atık seramikleri kullanarak biçimlendirdiği kavramsal ve politik içerikli eserleriyle yurt içinde ve yurt dışında pek çok etkinliğe katıldı, farklı müze, özel ve kamu koleksiyonlarına eserleri kabul edildi. Beş kişisel sergi açtı.

2012 yılında 71. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Seramik Yarışması’nda, Başarı Ödülü’nü, 2011 yılında ilki düzenlenen İstanbul Rotary Kulübü Sanat Yarışması’nda Başarı Ödülü’nü, 2010 yılında Gizem Frit Seramik Yarışması’da 3.’lük, 2010 yılında 11. Altın Testi Seramik Yarışmasında 2.’lik Ödülünü ve 2000 yılında 6. Altın Testi Seramik Yarışması’nda Mert Optik Özel Ödülü’nü kazandı. Seramik Sanatı Eğitimi Değişimi Derneği kurucu üyesi, Türk Seramik Derneği ve Uluslararası Seramik Akademisi (IAC) üyesidir.

Halen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Seramik ve Cam tasarımı Bölümü’nde doçent ve bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz