“Seramik çamuru evde fırınlanır mı?” ve “Mutfak tipi fırın ile seramik pişirimi yapabilir miyiz?” yeni başlayanların sıkça sorduğu sorular arasında yer alıyor. Bu yazımızda evde seramikleri fırınlayabilir miyiz sorusunun yanıtını arayacağız.
Evde seramik fırınlanır mı sorusunun yanıtı, hem evet hem hayırdır. Neden mi? Seramik pişirim ısısı seramik çamurunun cinsine göre değişir. Bazı çamurlar 1000 °C derecede fırınlanırken, bazıları 1300 °C derecede fırınlanır. Eğer evde seramik yapmaya yeni başlayacaksanız, daha önce eğitim almadıysanız ya da yakınlarda fırınını kullanabileceğiniz bir atölye yok ise hava ile kuruyan ve fırınlama gerektirmeyen çamurları tercih etmeniz başlangıç için daha kolaylık sağlayacaktır.
Seramik Normal Fırında Pişer mi?
Kil çamurlar sertleşmek için yüksek ısı gerektirmektedir. Mutfak tipi fırınlar 300 °C derece civarında bir ısıya çıkabildiğinden çamurun gerekli sertliğe ulaşmasını sağlamayacaktır. Lakin, mutfak tipi fırınlar çamurun kurumasına oldukça yardımcı olmaktadır. Mutfak tipi fırınlarda kurutulan çamurlar, sertleşmiş gibi gözükse de gıda ile kullanıma uygun değillerdir. Tabii ki, dilerseniz dekoratif olarak kullanacak ürünlerinizi mutfak tipi fırında kurutup kullanabilirsiniz. Lütfen unutmayın ki, seramikleriniz gerekli sertliğe ulaşmadığı için darbelere hassas olacaktır.
Seramik Fırını Olmayanlar Ne Yapmalı?
Birçok insanın hobisi olan seramik için fırın alması pek mümkün değil. Hem pahalı hem de fazla yer kaplamaları dolayısıyla verimli bir kaynak ve alan harcaması olmadığını da belirtmek isteriz. Peki seramik fırınınız yok diye, seramik yapmaktak vazgeçmeli misiniz? Tabii ki hayır. Evde seramik yapanlar, yakınlarındaki atölyelerin fırınlarına kira ücreti ödeyerek, seramiklerini profesyonellere fırınlatabilir. Seramik fırınlama ücreti ne kadar? Seramik fırınlama ücretleri atölyeye göre değişmekle beraber yaklaşık olarak parça başı 5, raf başı 70 liradan başlamaktadır.
Kendi Seramik Fırınınızı Yapmak Mümkün mü?
Eğer bir bahçeniz ya da açık alanınız varsa, geleneksel yöntemleri kullanarak kendi fırınınızı yapmanız mümkün. Bu bir çukurun içerisinde ateş yakmak, bir teneke içerisinde ateş yakmak ya da kendi fırınızı inşaa etmek olabilir. Alternatif olarak mangal içerisinde ateş yakarak ya da pizza fırınını kullarak seramik pişirmek mümkün. Raku tekniği, obvara pişirimi ya da çukura ateş yakmak gibi geleneksel yöntemler ile seramik pişirimi, hem zahmetli hem de ısı hızlı şekilde değiştiğinden dolayı seramiklerde çatlama ve kırılma ihtimali yüksek olmaktadır ve sıkça tercih edilmemektedir.
Evde Seramik Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Sağlık Kuralları