Atölyeye gitmeye fırsat bulamayan seramikseverler, seramikleri evde yapmayı tercih ediyor. Birçoğumuzun evinde seramik yapımına ayırabileceği özel bir alan olmadığı için yaşam alanlarımızın bir köşesinde yapıyoruz. Peki evimizin içine kadar taşıdığımız seramik sağlığımız için tehlike oluşturabilir mi? Kendi sağlığımız, ev ahalisi ve patili dostlarımızın sağlığını tehlikeye atmadan keyifle hobimizi yapmaya devam edebilmek için “evde seramik yaparken dikkat edilmesi gereken sağlık kuralları” başlığı ile tek tek inceledik. Lütfen gözünüz korkmasın, sadece çok basit bir kaç önlem ile sağlıklı kalmak mümkün. Buyrun…
Genel Kurallar
- Seramik yaparken sigara içmeyin ya da yiyecek içecek tüketmeyin. Etraftaki malzemelerin partikülleri tükettiklerinize karışabilir ve uzun vadede sağlık sorunu yaratabilir.
- Çalışırken maske kullanın.
- İşiniz bittiğinde tüm tozlu alanları nemli bezle temizleyin.
- Tozlu ortamlarda çalışırken kontak lens takmayın. Toz parçacıkları lens ile göz arasına girebilir.
- Tahriş edici maddelerin veya toksik malzemelerin yayılmasını önlemek için seramik malzemelerle, özellikle sır malzemeleriyle çalışırken önlük giyin. Önlük çalışma alanında bırakılmalıdır. Düzenli olarak ve ayrı yıkayın.
Çamur Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Sağlık Kuralları
Çamurun içerisinde bulunan silika sağlığımız için zararlıdır. Çamur kuruyup toz haline geldiğinde içerisindeki silika ortaya çıkmakta ve etrafa saçılmaktadır. Silikanın havaya karışmasını engellemek için çamuru hep nemli ve ıslak tutmalı, çamuru kullandıktan sonra temas ettiği alanları ıslak bezle temizlemeli ve toz halindeki çamur artıklarını kapalı kaplarda saklamalıyız. Eğer toz çamur kullanıyorsak, tozu ağzı açık bırakmamalı ve çamur haline getirirken bir maske kullanmalıyız.
Zımpara yaparken yine toz açığa çıktığı için maske takmalıyız.
Evde Seramik El Aletleri Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Sağlık Kuralları
Evde seramik yaparken gerekli malzemeler yazısında, her malzemeyi almak zorunda olmadığımızdan gereken aletlerin bir kısmının mutfak aletlerinden de temin edebileceğimizden bahsetmiştik. Eklemek istediğimiz nokta ise daha sonra yeniden mutfakta kullanılacak herhangi bir mutfak eşyasını seramik yaparken kullanmamak olacaktır.
Renklendiriciler ve sırlarla çalışırken kauçuk veya lateks eldiven kullanın. Açık kesikleriniz veya yaralarınız varken seramik üretiminde kullanılan malzemeleri kullanmayın. Eldiven kullanmış olsanız bile, çalışmayı bitirdikten sonra daima ellerinizi iyice yıkayın.
Malzemeleri kullandığınız ve sakladığınız alanların çocukların ve patili dostlarımızın erişemeyeceği alanlar olduğuna emin olun.
Seramik malzemelerinin yanlışlıkla yutulması halinde acilen bir doktor ile iletişime geçin.
El aletlerinizi temiz tutmanız uzun ömürlü olması ve kendi güvenliğiniz için önemlidir. Paslı bir aletiniz varsa ve kendinizi keserseniz, tetanoz konusunda endişelenmeniz gerekecektir. Çömlekçilik aletlerini işiniz bittiğinde temizlemek, aletlerinizin çok uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca kil kaplı aletlerle dolu bir alan silika tozunun havaya karışması için ortam sağlayacaktır.
Evde Seramik Yaparken Zehirli Maddeler İle Çalışma
Çömlekçilerin kullandığı bazı malzemeler zehirlidir ancak bu durum kendi çamurlarını ve sırlarını ham maddelerden karıştıranlar için bir endişe kaynağı oluşturmaktadır. Ticari olarak üretilen sırlar ve çamurlarda genellikle tehlikeyi büyük ölçüde azaltan fritli bileşenler kullanılmaktadır. Öyle olsa bile, seramik malzemelerinin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmamız akıllıca olacaktır.
Hiçbir seramik malzemenin yutulmaması veya solunmaması gerektiğini unutmayın.
Malzemeleri kullanırken uygun güvenlik ekipmanı kullandığınızdan ve tüm malzemelerinizin uygun şekilde etiketlendiğinden ve saklandığından emin olun.
Evde Seramik Yaparken Omurga Sağlığı
Evde seramik yaparken dikkat edilmesi gereken sağlık kuralları dendiğinde genel olarak akla zehirli maddeler ile çalışma geliyor. Ancak atladığımız önemli ve bir o kadar da basit bir nokta daha var: Omurga sağlığımız. Esneme hareketleri seramikseverler olarak vücudumuzu zaman içinde sağlıklı tutmak için önemli. Tornada çalışırken, çamur yoğururken, döküm yaparken, heykeller üzerinde çalışırken uzun saatler boyunca çok fazla eğiliyoruz. Ayağa kalkmak, esnemek veya dolaşmak için her 30 dakikada bir mola vermeliyiz. Vereceğimiz her mola boyun düzleşmesi, bel ağrısı gibi omurga temelli rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olacaktır. Sadece çalışmaya başlarken ya da bitirdiğimizde bile uygulayacağımız basit hareketler vücudumuzu rahatlatacaktır. Seramik yaparken uygulayabileceğimiz basit bir egzersiz videosu ile yazıyı noktalıyoruz. Sağlıkla kalın.