Obvara pişirimi, bisküvi pişirimi yapılan seramiklerin 900 derecede iken fırından çıkarılıp, un, su, şeker ve mayadan oluşan organik karışımın içerisine daldırılıp ardından su ile temizlenmesi tekniğidir. Obvara pişirim tekniği (abvara diye okunur) Baltık bölgesinden çıkmıştır ve Baltık Raku olarak da anılmaktadır. Obvara muhteşem görsel efektler sunan, uygulaması görece kolay ve deneysel olarak çalışmaya uygun bir tekniktir. 

Obvara Pişirim Tekniği Tarihçesi

Eski zamanlar evlerin içerisine su tesisatı döşenmeden önce mutfaktaki yemek ve bulaşık artıkları bir kovada biriktilirdi. Bekleyen atıklar reaksiyona girerek mayalı bir karışıma dönüşmektedir. Bazı iddialara göre ilk obvara, pişirilen seramiğin yanlışlıkla bu karışıma düşmesi ile oluşmuştur. Neden olmasın?

Obvara eski dönemlerde öncelikli olarak besinleri korumak ve kötü ruhları uzaklaştırmak için kullanılsa da günümüzde estetik kaygılar ile tercih edilmektedir. 

Obvara Tekniği Nasıl Uygulanır?

Fırından sıcak ve kor halde iken alınan seramiğin daha önceden hazırlanmış olan sıvı karışıma daldırılması ve ardından hızlıca temiz su ile temizlenmesi ile uygulanmaktadır. Obvara pişiriminde seramiğin fırından çıkarıldığı sıcaklık, mayanın içerisindeki elemanlar, seramiğin maya içerisindeki tutulma süresi gibi dikkat edilmesi gereken birçok faktör bulunmaktadır. 

Bisküvi hem tepkimeye girecek kadar sıcak ama organik maddelerin etkisi gösterecek kadar da soğuk olmalıdır. Fırından çıkarılan seramik yaklaşık olarak 900-1000 derece arasında olması arzulanmaktadır.

Maya karışımındaki organik maddeler seramik üzerinde oluşacak görsel etkileri belirlemektedir. İçerisindeki maddeler pişirim sonrası oluşacak renklerin koyuluk ve açıklıklarını etkiler. Sarıdan beje, kahverengiden siyaha kadar farklı renkler ile sonuçlanabilmektedir. 

Aynı zamanda seramiğin karışım içerisinde fazla tutulması da efektlerin daha az olmasına ve daha koyu bir renk elde edilmesine sebep olmaktadır. 

Obvara Solüsyonu Nasıl Hazırlanır?

Her sanatçının ve yörenin solüsyonu birbirinden farklılık göstermekle birlikte aslında içerik olarak birbirine benzemektedir. Siz arzunuza göre içerisine şeker veya bira gibi mayalanmayı hızlandırıcı maddeler ekleyebilir, reçete üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. 

 

Obvara Solüsyonu Tarifi 

8-10 lt. Su
1 kg. Un
1 lt. süt
100 gr. Maya

Hazırlanan karışım 1-3 gün arası mayalanmaya bırakılmaktadır. Mayalama süresince günde 2 kere karıştırmak önemlidir. 

 

Dünyaca Ünlü Obvara Sanatçıları

Dünya ünlü obvara sanatçıları kimlerdir? Janice Chassier, Marcia Selsor ve Jane Jermyn obvara konusunda ünlü sanatçılar arasında yer almaktadır. 

İngilizce video izlemekten hoşlananlar için aşağıda obvara pişirim tekniğini detaylı olarak gösteren bir video ekledik.

Eğer bu yazı ilginizi çekti ise raku pişirimi yazısı da ilginizi çekebilir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Raku Tekniği Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz