Raku tekniği 16.yy’a kadar uzanan Japon kökenli bir düşük ısı pişirim tekniğidir. Bu teknik ile doğal yöntemler ve dört element kullanılarak muhteşem güzellikte seramikler elde edilmektedir. Raku sizin pişirim sürecinin her anına dahil olacağınız ve seramikle daha fazla bağ kuracağınız bir yöntemdir.
Tarihte Raku Tekniği
Klasik raku tekniği ile pişirilen seramik kor halinde iken bir anda fırından alınarak açık hava ile ya da su içerisinde hızlıca soğutulur.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan batı tekniğinde ise, pişirilen seramik hala sıcakken fırından alınarak, talaş ve gazete gibi kolay alevlenen bir malzemeye yerleştirilir ve kapağı kapatılır. Bu sayede açığa çıkan gazlar, oksijen ve eklenen çeşitli malzemeler ile seramik renklenir. Kullanılan farklı materyaller, seramik çamuru ve sır üzerinde farklı etkiler bırakmaktadır. Bu teknik ile sırsız alanlarda koyu siyah bir görüntü, sırlı alanlarda ise çatlaklı görünüm elde edilmektedir.
Raku Çamuru
Raku pişirimi için her türlü çamur tercih edilebilir ancak yüksek ısı değişimlerine uygun bir çamur seçilmesi, pişirim sürecinde oluşabilecek olası kırılma ve çatlamaları azaltacaktır. Bunun için stoneware ya da yüksek ısı çamur olarak adlandırılan çamurları tavsiye ediyoruz.
Raku Sırları
Raku tekniğinde kullanılacak sırların, raku için üretilen özel sırlardan seçilmesini tavsiye ediyoruz. Sır seçimi esnasında rakunun düşük ısılı bir pişirim (fırınlama) yöntemi olduğunu göz ardı etmeden sır seçimi yapmanızı öneriyoruz. Tabii ki, raku sırrı kullanmak zorunda değilsiniz, dilerseniz daha yüksek ısılarda kullanılan sırları da kullanabilir ve onların yaratacağı hatalar ile farklı efektler elde edebilirsiniz.
Raku Gıdaya Uygun Bir Yöntem Değildir
Zen budistler raku çay takımları, kap kacaklar kullanmış olsalar da, hatırlatmak isteriz ki raku gıdaya uygun bir yöntem değildir. Bunun nedeni ise, raku yöntemi ile pişirilen ürünlerin daha kırılgan ve yer yer pul pul olmasıdır. Çay içerken ya da yemek yerken kırılan dökülen parçaları kimsenin yutmasını istemeyiz. Eserlerinizi dekoratif olarak kullanmanız da bir sıkıntı yok ancak gıda ile temas ettirmemeniz gerekiyor. Ürünler muhteşem gözükseler de, gerçekten dekoratif olarak kullanılması önemli.
Raku Fırını
Raku için özel dizayn edilmiş fırınlar mevcut ancak tecrübeli seramikçiler bu fırınlar yerine geleneksel yöntemi tercih ediyorlar. Raku pişirimi, yine diğer seramikler gibi bisküvi pişiriminden sonra yapılmaktadır. Bisküvi haline gelmiş ürün, sırlandıktan sonra fırınına aktarılır. Diğer pişirimlerden çok daha hızlı olan bu teknik ile 15-20 dakika gibi kısa bir sürede pişirim yapılabilir.
Pişirim işlemi yapıldıktan sonra fırından sıcakken çıkarılmadır. İlk etapta soğuyana kadar ne sonuç ile karşılaştığınızı göremeyeceksiniz. Dekoratif çatlaklardan, metalik yüzeylere kadar farklı sonuçlar alabilirsiniz. Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra ise ürünü temizlediğinizde karşılacağınız sonuçların sizi oldukça şaşırtacağına inanıyoruz. Zaten seramiği güzel kılan da bu sürprizler değil mi?
Kaynak : Spruce Crafts, Wikipedia
Eğer bu yazıyı beğendiyseniz, obvara pişirim tekniği yazısı da ilgilinizi çekebilir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, yazıya ulaşabilirsiniz.