Nasıl Yapılır Seramik Rölyef Nedir? Nasıl yapılır?

Seramik Rölyef Nedir? Nasıl yapılır?

seramik rölyef

Seramik rölyefler tarih boyunca dekorasyonda, mimaride ve günlük kullanım ürünlerinde çokça rastladığımız sanat formlarından bir tanesidir. Bu yazımızda seramik rölyef nedir, seramik rölyef nasıl yapılır sorularından bahsedeceğiz. 

Rölyef Nedir?

Rölyef, yontulmuş ya da eklenmiş öğelerin aynı malzemeden yapılmış sağlam bir arka plana bağlı olduğu bir kabartma tekniğidir. Heykel 360 derecelik bir seyir alanına sahip iken, rölyef 180 derecelik alanda yorumlanmaktadır. 

Mimari dekorasyonların yanı sıra, lahit, anıtlar, kaideler, kilise eşyaları, mobilya, sikke ve kullanımda olan bazı ev eşyalarında da görülmektedir. 

Rölyefler alçak ve yüksek rölyef olarak ikiye ayrılmaktadır. Alçak rölyefler yüzeyin altında, yüksek rölyefler ise yüzeyin üzerinde algılanacak alanlar yaratılarak oluşturulmaktadır. 

Seramik rölyef ekleme ve eksiltme teknikleri ile uygulanmaktadır. Çok sevdiğimiz sigraffito tekniği de bunların en güzel örneklerindendir. 

Ekleme Tekniği ile Rölyef Yapımı

Ekleme tekniği ile rölyef yapımına başlarken çalışacağımız alanı öncelikle belirliyoruz. Alanı belirledikten sonra ana hatları ile rölyefimizi çiziyoruz. Rölyefimizi çizdikten sonra da ufak parçalar halinde eklemeye başlıyoruz. Alçak olacak alanları öncelikli olarak ekleyip, üst katmanları daha sonraya bırakıyoruz. 

Rölyefimizi çalışırken tam karşıdan görüyor olsak da 180 derecelik bir alana hitap ettiğini unutmamamız gerekiyor. O yüzden yanal alanları da sıklıkla kontrol etmeyi unutmamalıyız. 

Rölyef yapımı süresince yolumuzu kaybetmememiz için sürekli olarak yanımızda bir eskizinin bulundurmayı ihmal etmiyoruz. Üst üste eklenen çamur parçaları bir süre sonra çizimimizi yok edecektir. Bir süre sonra gittiğimiz yoldan sapmamız işten bile değildir. Bu nedenle bir gözümüzün sürekli eskizimizde olması hem işimizin kalitesini arttıracak hem de boşa vakit kaybetmememizi sağlayacaktır. 

Ekleme tekniğ ile rölyef yapım videosunu merak edenler için ekledik. 

 

Eksiltme Tekniği ile Rölyef Yapımı 

Eksiltme tekniği ile ekleme tekniği birbirinin zıttı gibi olsa da aslında benzerlik göstermektedir. Başlamadan önce eskizimizi hazırlamamız, ve yanımızda bulundurmamız önemli. Çamurla çalıştığımız için eksiltme tekniğinde dikkat etmemiz gereken bir başka unsur da çamurun sertliği olacaktır. 

Deri sertliğinde bir çamur ile alışmak işimizin hem temiz hem de hızlı ilerlemesini sağlayacaktır. Çalışma esnasında çamurun daha fazla kurumaması için ara ara kontrollü bir şekilde sprey yardımı ile nemlendirebilir ve deri sertliğinde kalmasına yardımcı olabiliriz. 

Eksiltme tekniği ile çalışırken eğer bir kase, bardak, vazo gibi 3 boyutlu bir ürün üzerine çalışıyorsak, kesiklerimizin çok derinleşmemesi ya da kullandığımız kazıma aletlerinin arkadan çıkmaması için elimizle arka taraftan desteklemeliyiz. Herhangi bir hata olması durumunda endişelenmeyin, çamur affedicidir. Hata olan kısıma aynı nem oranında çamur ekleyip, tamir edebilirsiniz.

Seramik Rölyef Örnekleri

 

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

error: İçerik koruması!