Nasıl Yapılır Seramikle İlgili Çok Sorulanlar

Seramikle İlgili Çok Sorulanlar

Seramik yapmak isteyen ve yapan kişiler tarafından bazı sorular sık sık soruluyor. Merak edilen pek çok detaylar bulunuyor. Sizler için bu soruların bir kısmını yanıtladık. Buyrun seramikle ilgili çok sorulanlar neler beraber inceleyelim.

Evde seramik yapılır mı?

Seramik biraz kirlilik yaratabilen bir hobi olduğu için herkes tarafından tercih edilmiyor. Eğer çalışmak için uygun alan varsa ve seramik ekipmanlarınız (ki çok fazla alete ihtiyaç yok) yeterliyse evde seramik yapmak mümkün ve hatta çok keyifli.

Evde seramik pişirilir mi?

Evde bulunan klasik ev tipi fırınlarda seramik pişirmek mümkün değildir. Seramiklerin pişirim derecesi 900 ila 1300 derece arasındadır. Mutfak fırınlarının maksimum pişirme derecesi ise 300. Bu noktada mutfak fırını seramik pişirimi için yetersiz kalmaktadır. Özel ev tipi seramik fırınları ile pişirim yapılabilir. Evde seramik pişirimi ile ilgili detaylı bilgiye “Evde Seramik Fırınlanır Mı?” yazısından ulaşabilirsiniz.

Seramik bulaşık makinesinde yıkanır mı?

Piyasada satışa sunulan endüstriyel seramik çeşitleri bulaşık makinesinde yıkanmak için uygundur. Bu tip seramiklerin sırları oldukça sağlam olduğu için makinede yıkamamız durumunda herhangi bir olumsuz sonuç doğurmaz. El yapımı seramikler de makinede yıkamak için uygundur ancak endüstriyel seramiklere göre biraz daha narinler. O nedenle biraz daha hassasiyet gösterip makine yerine elde yıkamayı tercih edebiliriz.

Seramik kırılır mı?

Evet seramikler kırılabilen ürünlerdir. Çok hassas ürünler olmasalar da düşürme ya da sert darbelerde kırılabilirler.

Seramik ürün alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Eğer alacağımız seramik, bir bardak, tabak gibi gıda ile temas edecek bir ürün ise gıdaya uygun olup olmadığını teyit etmemiz faydalı olacaktır. Seramiklerin renklendirilmesi için kullanılan sırların bir kısmı gıdaya uygun olmayabiliyor. Bu konuda bize en iyi yardımcı olacak kişi o ürünü yapan ya da satan kişidir. Satın aldığımız yere gıdaya uygun olup olmadığını sorabiliriz. Genellikle gıda ile temas edecek ürünlerde bu konuya oldukça dikkat ediliyor. Yine de sorup teyit etmekte fayda var.

Seramik ile porseleni nasıl ayırt ederiz?

Porselen, seramiğe göre daha ince bir yapıya sahip. Porselen ışık geçirgen bir üründür. Yani ışığa doğru tuttuğumuz zaman arkasından parmaklarımızı görebiliriz. Seramik porselene oranla çok daha kalındır. Işık geçirmez. Ve ışığa tuttuğumuz zaman arkasını göremeyiz.

Sır zehirli midir? Sır sağlığa zararlı mıdır?

Bu sorunun yanıtı aslında hangi sır çeşidini kullandığımızla alakalıdır. Elimizde kurşunlu sır varsa bu sır sağlığa zararlıdır diyebiliriz. Kurşunlu sırlar yarattığı efektler ve canlı renkler nedeniyle dekoratif olarak tercih edilmektedir ve gıda ile temas edecek kaplarda kullanılmamaktadır. Gıdaya uygun olan seramik sırları genellikle daha çok tercih edilmektedir. Yani eğer kahve için bir kupa satın alıyorsak, bunun içinin sırlı olması bizi korkutmasın. Eğer kafamızda bir soru işareti varsa, aldığımız yerde gıda ile temasa uygun olup olmadığını teyit edebiliriz.

Seramikte deri sertliği nedir?

Deri sertliği, bir kil nesnenin (şekil verilmiş seramik çamur) kurutulması sırasında belirli bir aşamayı ifade eder. Bu aşamada, kil gözle görülür şekilde nemlidir. Genellikle koyu gri renktedir ancak deforme olmadan işlenebilecek kadar kurudur.

Seramikle ilgili çok sorulanlar başlığı altında incelediklerimiz dışında sorularınız varsa, lütfen yorumlara bırakın. Teşekkürler.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

error: İçerik koruması!