Sırlama seramiğin en can alısı süreçlerinden birisidir. Şekil verilen eserin nihai görünüşünü verecektir. Tüm emeğin belki çöpe gitmesi belki de eserin çok çarpıcı görünmesi ile sonuçlanmasına yol açacaktır. Sırlama ipuçları paylaştığımız yazımızda her seviyede seramik sevdalısının bir şeyler bulacağına inanıyoruz.
Sırlama İpuçları
1- Temizlik
Toz sırrın bisküvi üzerinde gerektiği gibi tutunamamasına ve hava kabarcıkları gibi bazı hatalar ile karşılaşılmasına sebep olmaktadır. Sırlamaya başlamadan önce bisküvinizi mutlaka ıslak bir sünger ile temizleyin. Bu silme işlemi ile bisküvi üzerindeki toz ve kirden kurtulacak ve daha iyi bir görünüm elde edeceksiniz.
2- Test Aşaması
Sırlarınızı kullanmadan önce test edin. Kendisine ait fırını olmayan bir çok kişi için bu aşama zor gelebilir. Ancak sırlarınızı test etmek, kullandığınız çamurun üzerinde ve eserinizin üzerinde nasıl duracağını görmek için iyi bir yöntem. Test karoları ile ya da fırında çatlayan bisküvi parçaları üzerine yapacağınız ufak bir çalışma fırının yanma süresine bağlı olarak belki bir kaç hafta beklemenize sebep olacaksa da, eserinizde sevmeyeceğiniz bir görüntü elde etmenizin önüne geçecektir.
3- Uygulama

Sırrınızı bisküvi ürününüz üzerine fırça ile, daldırma yöntemi ile ya da pistole ile uygulayabilirsiniz. Elde etmek istediğiniz görüntüye uygun olarak bu yöntemler arasında tercih yapabilirsiniz.
Fırça ile sır uygularken, ürünün her köşesine eşit miktarda sır sürüldüğünden emin olmak gerekiyor. Sır katmanları arasındaki dengesizlik, ton farklarına sebep olabilir.
Eğer eliniz fırça tutmaya alışık değilse daldırma yöntemini de deneyebilirsiniz. Bir maşa yardımı ile sırrın içine ürününüzü daldırıp çıkartıyorsunuz. Bu kadar basit. Dikkat edilmesi gereken nokta ise sırrın içerisinde ne kadar süre tuttuğunuz olacaktır. Bisküvi sır içerisinde az kalırsa yeteri kadar sırlanmamış olur. Çok kalırsa da sır kalın olacağı için kuruyup dökülebilir, yüzeyde deformasyonlar görülebilir.
Pistole tabancası en az hata veren uygulama biçimidir ancak ortam gereksinimleri nedeniyle her ortamda kullanmak mümkün değildir.
4- Not Almak

Not almak ne yaptığınızı hatırlamak ve geriye dönüp bakmak için en güzel yöntem. Size tavsiyemiz kendinize bir seramik defteri edinmeniz. Bazen doğaçlama çalışıp bir kaç sır karıştırdığınız ya da bir sırrı olması gerekenden farklı ısıda fırınladığınız olabilir. Parça sayısı çoğaldıkta insan ne yaptığını kolayca unutuyor. O yüzden not almak nerede başarılı olduğunuz, nerede hata yaptığınızı anlamak için büyük bir yardımcı.
5- Hata Yapmak

Hata yapmaktan korkmayın, her hata sizi başarıya daha çok yaklaştıracaktır. Karşılaştığınız hataların neden olduğunu anlamaya çalışın. Sırladığınız ürünlerde çatlaklar, kabarcıklar ya da toplanmalar olabilir. Üzülmeyin. Ürününüzü yeniden sırlayıp fırınlayabileceğinizi unutmayın.