Dünyadan Etkinlikler Alev Ebüzziya Siesbye Tekerrür Sergisi

Alev Ebüzziya Siesbye Tekerrür Sergisi

Alev Ebüzziya Siesbye’nin (1938 – ) “Tekerrür” isimli sergisi bu sergi için özel ürettiği yüksek ısı pişirimli çanaklarından oluşuyor. Sergi 24 Ocak 2021’e kadar Arter’de ziyaretçilere açık.

Sergi, ismini Søren Kierkegaard’ın 1843 tarihinde yayımlanan Tekerrür isimli kitabından alıyor. Eda Berkmen’in küratörlüğünü üstlendiği sergide, sanatçının tekerrür kavramına bakışını ve yorumunu görüyoruz. Basit görülebilecek bir formun en iyi örneğini yapma arayaşını ve buna olan adanmışlığını sunuyor bizlere. Sayısız kez tekrar eden hareket ve ritimlerin sonucunda ortaya çıkan bu zamansız yapıtlar, tekrarlamanın imkânsızlığını ve getirdiği dönüşümü görünür kılıyor.

Sergi Rehberinden…

Sanatçının eserleri, bir çok çanak kabın aksine tornada çekilmiyor. Sanatçı eserlerini sucuk tekniği ve tahta ayak tornası ile üretiyor. Sanatçının her dokunuşunun izini üzerlerinde taşıyan bu çanaklar, çok yüksek ısıda pişirilmeleri dolayısıyla, bir kayanın sahip olduğu sertlik, sabitlik ve zamansızlık hissini taşırlar. Geniş kıvrımlı gövdelerinin gölgeleri altında yok olan küçük tabanlarıyla uçuyor izlenimi yaratırlar. Keskin ağızları, cidarlarının inceliğini ve sağlamlığını görünür kılar. Bu ağız hafifçe dışarı kıvrılarak çanağın içindeki karanlık boşluğu dışarı açar. Tek renk ile sırlanan çanaklarda, genellikle “havalanmalarına engel olacak” şekilde ağız bölümüne ya da hemen altına yerleştirilen yatay çizgiler dışında süslemeye yer verilmez. Boyutlarından bağımsız, anıtsal bir varlık gösteren bu yapıtlar, yoğunluk ve hafiflik, sağlamlık ve kırılganlık, kuvvet ve dinginlik gibi karşıtlıklar arasındaki gerginliği ve hassas dengeyi ortaya koyarlar.

Alev Ebüzziya insanlık tarihindeki en eski ve yaygın nesnelerden birini tekrar tekrar üretirken, her çanağının, kendi varoluşunu ve biricikliğini ortaya koyan varlığı tekerrürün olanaksızlığını anlatıyor.

Güvenli bir ziyaret için Arter ile görüşüp bilgi almanızı öneririz. Sergiler güvenlik önlemleri dolayısı ile %50 kapasite ile açıktır.

Arter Adres: Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu İstanbul

Tel: 212-708 58 00

www.arter.org.tr

Alev Ebüzziya Kimdir?

Alev Ebüzziya Siesbye 1938’de İstanbul’da doğdu. 1956–1958 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde heykel eğitimi aldı. Höhr-Grenhausen’daki bir seramik fabrikasında ve İstanbul Eczacıbaşı Sanat Atölyesi’nde çalıştı. 1963’te Kopenhag’a yerleşti ve Royal Copenhagen (Danimarka Kraliyet Porselen Fabrikası) için özgün tasarımlar yapmaya başladı. Alev Ebüzziya ilk atölyesini 1969’da Kopenhag’da kurmuş ve ilk kişisel sergisini 1971’de Galerie Birkdam’da açmıştır. 1987’de, bugün halen ikamet ettiği Paris’e taşınan sanatçının, 2002 yılında Türk İslam Eserleri Müzesi ve Kopenhag Dekoratif Sanatlar Müzesi’nde retrospektif sergileri yapılmıştır.

Birçok ödüle layık görülen Alev Ebüzziya’nın eserleri Museum of Decorative Arts, Kopenhag; Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam; City Museum, Helsingborg; National Museum, Stockholm; Kunstgewerbemuseum, Köln; Victoria and Albert Museum, Londra; Kunst Museum, Aarhus; Palmer Museum of Art, Penn State University, Pennsylvania; Museum of Decorative Arts, Ghent; Hetjens Museum, Düsseldorf; Museum of Decorative Arts, Hamburg; Kestner Museum, Hannover; LO-skolen, Helsingør; Danish State Art Foundation, Kopenhag; Museé Bellerive, Zürih; Museum Het Kruithuis, Hertogenbosch; Nordenfjeldske Kunstindustrimuseet, Trondheim; Württembergisches Landesmuseum, Stuttgart; Kunstmuseet Trapholt, Kolding; Vestlandisk Kunstindustrimuseet, Bergen; Coburg Museum, Coburg; Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles; Museé des Arts Décoratifs, Paris; Schleswig-Holsteinisches Landesmuseum, Oslo; Kunstindustrimuseum, Oslo; Princessehof Museum, Leuwarden; Cooper-Hewitt Museum, New York; Royal Scottish Museum, Edinburgh; Ulster Museum, Belfast; Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi ve Museum of Fine Arts, Houston koleksiyonlarında yer alır.

Kaynak : Arter 

Takip Etmeniz Gereken 5 Türk Seramik Instagram Hesabı

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

error: İçerik koruması!