Nasıl Yapılır 4 Adımda Sucuk Tekniği

4 Adımda Sucuk Tekniği

Seramiğin tarihi M.Ö. 29000’e kadar uzanmakta ve Bronz Çağ’dan bugüne gelen birçok seramik eser bulunmaktadır. Hayatta kalanların çoğu ufak parçalar da olsa, büyük parçalar da mevcut. Dünyanın farklı coğrafi bölgelerinde, arkeologlar, çağlar boyunca çok sayıda elle şekillendirilmiş seramikler buldular. Çömlek, kavanoz, çanak, dekoratif parçalar, törenlere adanmış eşyalar veya heykeller olsun, bu parçalar insanın ilk ve en önemli aleti olan elleri ile şekillendirildi. Bugün tornanın kullanımı çok yaygın olsa da, sucuk tekniği kullanmanın seramik yapımını ve tarihini keşfetmenin çok iyi bir yolu olduğuna inanıyoruz. 

Sucuk Tekniği Nedir?

Silindirik form verilmiş çamurların birbiri üzerine sarılıp kaynaştırılmasına sucuk tekniği denir. Türkçede sucuk aynı zamanda fitil, sosis hatta solucan gibi isimlerle de anılmaktadır. Şekil verilen çamur sucuğa benzetildiği için bu ismi almıştır.

Sucuk ile Şekillendirme

1-Şekillendirme

Sucuk tekniğinde projenin büyüklüğüne göre sucukların kalınlığı belirlenir. Çamur şekillendirilirken ellerin ayası çok fazla bastırmadan form verilmelidir. Parmaklar ile form verilmeye çalışıldığında çamur yassılaşmakta ve silindirik formunu kaybetmektedir. Biraz pratik ile teknik hızlıca oturacaktır merak etmeyin.

2-Temel

Temeli oluşturmak yapmak istediğiniz esere bağlı olarak değişecektir. Eğer düz tabanlı bir form yapmak istiyorsanız öncelikle bir plaka açıp taban şeklinizi kestikten sonra sucukları üzerine ekleyerek başlayabilirsiniz ya da tamamen sucuklardan bir spiral yaparak da başlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta oluşturulan tabanda hava kabarcığı kalmadığına emin olmaktır. Plaka açacaksanız çamuru iyi yoğurduğunuza emin olun. 

Tabanı ilk etapta normalden kalın tutup son aşamada inceltmek çalışma kolaylığı sağlayacaktır.

Sucuk tekniği ile çalışmaya başlamadan önce balçık hazırladığınıza emin olun. 

3-Yükseliş

Taban hazırlandıktan sonra sucuğun yerleştirileceği bölgeler çentiklenir ve balçık sürülür. Aynı işlem tabanla temas edecek sucuğa da uygulanır. Yerleştirilen sucuk bir ebeşuar yardımı ile çamur kaynaştırarak tabana tutturulur. Hava kabarcığı kalmadığına emin olun. Daha sonra sucuk sarma işlemi aynı şekilde her kata çentik alıp, balçık sürülerek devam eder ve çamur yükselmeye ve formunu almaya başlar. 

Sucuk tekniğinin avantajı hem büyük formlar çalışabilmektir hem de istediğiniz formu çamura verebilmektedir. Kontrollü yükselme ile çamurun formu düzenli olarak kontrol edilir. 

Gerektiği takdirde yer yer tahta spatula ile vurularak istenilen formu kazanılması sağlanır. 

Sucuk tekniği ile çalışırken elinizin altında bir turnet olması ürünün her açısını rahatlıkla görmeniz ve vaktinde müdahale edebilmeniz için fayda sağlayacaktır. 

4-Son Dokunuşlar

Sucuk tekniği ile çalışırken tüm sucukların birbirine iyice kaynaştığına emin olmak gerekmektedir. Muhteşem eserler yapmamızı sağlayan sucuk tekniği biraz emek biraz da sabır gerektirmektedir. 

Çamur deri sertliğine geldikten sonra darbelerden daha az etkilenecektir. Bu da yüzeyi pürüzsüzleştirmek ya da doku vermek için uygun fırsat. İnce dokunuşlar ile eserinizi kişileştirebileceğiniz bir evredesiniz.

Çamur tüm formu aldıktan sonra düzgün bir şekilde kumaş ve poşete sarıp yavaşça kurumasını sağlamak gerekiyor. Hızlı bir şekilde kuruması halinde çatlak ve deformasyon oluşacaktır. 

Sucuk tekniği ile her türlü parçayı yapmaya hazırsınız. Denemekten ve hayal etmekten vazgeçmeyin. 

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

error: İçerik koruması!