Evde seramik yapmak özellikle yeni hobiler edindiğimiz karantina dönemlerinde daha popüler bir hale geldi. Bir kısmımız zaten seramik yapıyordu ama hobisini eve taşımak durumunda kaldı, bir kısmımız ise yeni başlıyoruz. Bu yazıda evde seramik yapmak için gerekli malzemeler ve bunların alternatiflerin bahsedeceğiz.
Evde seramik yapmak için gerekli seramik malzemeleri; seramik çamuru yanlış ama genel deyişle seramik hamuru, su kabı, cilasız oklava ya da merdane, üzerinde çalışmak için ahşap plaka, çıta, eski ve kuru bir bez, ebeşuar aletleri, sistre ve sünger olarak listeleyebiliriz.
Seramik yüzyıllardan beri hayatımızın bir parçası olduğu için seramik sektöründe her ihtiyaca yönelik bir alet tasarlanmış durumda. Ancak kısıtlı imkanlarla evden seramik yapmaya çalışan bizler için her aleti satın almamız ya da evde tutabilmemiz mümkün değil. Bu nedenle bir alet almadan önce ihtiyacınız olan şeyin alternatifini evde bulabilir misiniz diye etrafınıza bakınmanızı öneriyoruz.
Mesela, seramik bıçağı yerine mutfak bıçağı, özel seramik merdanesi yerine ev tipi merdane ya da hazır kalıp yerine şeklini beğendiğiniz plastik eşyaları kalıp olarak kullanabilirsiniz.
Seramik Malzemeleri Nereden Alınır?
Seramik malzemelerini temin etmenin en kolay yolu, seramik malzemesi ve hobi malzemeleri satan dükkanlara bakmak olacaktır. Bu dükkanlarda işe uygun her malzeme bulunsa da, bazen fiyatları etrafta bulacağınız alternatiflerinden yüksek olabiliyor. Bu dükkanların yanı sıra halk arasında ismi bir milyoncu, japon pazarı olan dükkanlara göz gezdirmek de faydalı olacaktır.
Türkiye’de hobi malzemesi satan dükkanlar her mahallede bulunmadığı için bir çok ürünü online olarak sipariş etmek hem zaman hem de maddi olarak kazanca yol açacaktır.
Tüm bu malzemeleri sipariş ederken, yaratacağınız ürünler için seramik fırını aramayı da unutmayın. Evinize seramik fırını almak yerine, mahallenizdeki bir seramikçiden ürününüzü pişirmesini isteyebilirsiniz. Fırın kiraları genellikle çok düşük ücretler oluyor. Ürünü bir yerde fırınlatmak gözünüzde büyümesin. Hem mahallenizdeki seramikçiler ile tanışmak için de fırsat yaratmış olursunuz.
Sizin için özenle hazırladığımız seramik çamurları listesine buradan, seramik malzemeleri listesine ise buradan ulaşabilirsiniz.
Seramik Çamuru

İster atölyede ister evde seramik yapmak için gerekli malzemeler içerisinde olmazsa olmaz olan çamurdur. Temel olarak seramik çamurları düşük ısı ve yüksek ısı olarak ikiye ayrılır. Düşük ısı çamurlar 950 ile 1100 C arasında, yüksek ısı çamurlar ise 1200 ve 1300 derece arasında pişirilmektedir. Her çamur birbirinden farklı renklere ve dokulara sahiptir. Çamur seçiminde kararsız kalıyorsanız, satın alacağınız yerden destek isteyebilirsiniz ya da deneme için küçük miktarlarda satılan çamurlardan alıp hangisini seveceğinizi kontrol edebilirsiniz.
Fırın ile uğraşmak istemeyen kişiler, hava ile kendi kendine kuruyan çamurları da tercih edebilir.
El Aletleri
Fırça : Boya fırçaları seramiklerinizi boyamak ve sırlamak için kullanılmaktadır.
Kesme teli : Seramik çamurunuzu kolayca kesmeniz için tasarlanmış bir çelik teldir.
Bıçak : Evdeki bıçakları alternatif olarak kullanabilirsiniz.
Rende : Seramik rendesi ile yaptığınız üründeki fazlalıkları alabilir ve ürününüzü şekillendirebilirsiniz.
Ebeşuar : Çamur ile yaptığınız ürünü çeşitli formlarda şekillendirmek için yardımcı aletlerdendir.
Sistre: Çamura pürüssüz bir görünüm vermek için kullanılır.
Kazıma bıçakları : Çamur üzerinde desenler yaratmak için kullanılır.
Zımpara : Kuruyan ve sertleşen çamurun pürüzlü yüzeylerini yok etmek için kullanılır.
Merdane : Çamuru plaka haline getirmek için kullanılır.
Turnet : Turnet üzerinde eserinizi koyacağınız ve dönen bir tür sehpadır. Turnet sayesinde heykelinizin ya da eserinizin tüm açılarını kolayca görebilirsiniz.
Sünger : Yaratılan eserin içindeki fazla suyu almak ya da pürüzsüz bir yüzey elde etmek için kullanılır.
Sırlar ve Boyalar
Sırlar, seramik ürününüzü renklendirmek, su geçirmez hale getirmek ya da üzerine camsı bir doku vermek için kullanılmaktadır. Sırlanan seramiğin gözenekleri kapanır ve sıvıları tutmak için uygun bir hale gelir. Aynı zamanda daha sert ve dayanıklı olur.
Sır altı boyalar ise, sırların altına dekoratif olarak kullanılan boyalardır. Bu boyalar ile eserinizi dilediğiniz şekilde boyayabilir ve renklendirebilirsiniz.
Sırlar ve sır altı boyalar yüksek ve düşük ısı olarak ayrılmaktadır. Kullandığınız çamurun pişirim ısısına uygun olanını seçtiğinize emin olun.
Son olarak evde seramik yaparken dikkat edilmesi gereken sağlık kurallarına uyduğunuza emin olun.